Jerash

Jerash

Jerash (arabiska جرش ) är det nutida namnet på den historiska hellensk-romerska staden Gerasa. Gerasa var ett område i det sk Decapolis.

Den historiska staden Gerasa och ligger cirka 45 km norr om Amman.

Området har varit bebodd sedan stenåldern och staden föll cirka år 63 till Romarriket. Den blomstrade fram till 600-talet då den invaderades av Persiska riket och sedan minskade lite i betydelse tills den till stora delar förstördes på 750-talet av en jordbävning. Källa https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Jerash,_Jordanien

Staden räknas som en av romerska rikets mest välbevarade platser. Vi är rätt så imponerade av triumfbågen som Hadrianus reste samtidigt som han byggde en mur i England för att skydda sig mot den förfärliga huliganerna.

Det känns makalöst magpirrande att gå på dessa stenbelagda gator som någon har lagt för många år sedan, med små trappor in i butikslokaler och troliga bostäder en våning upp. Makalösa korintiska kolonner i radon längs torget med både gamla och jätte gamla inskriptioner/graffiti. Tänk alla dessa människor som släpat hit alla stenar, hugget dem till rätt format och slutligen lyft dem på plats. Phju! Två amphiteatrar, två badhus, en hippodrom och tempel till gudarnas ära. Man hade också vattenförsörjning som hämtas från en närliggande flod, via underjordiska rör.

Jag hade en förväntan mig ett plattare landskap men dalar och toppar avbyter varandra e ett stark och grönt kuperat landskap med träd och gräs. I morgon möter vi ett annat landskap med mer sand tonad färg.

Leave a reply