Neboberget

Neboberget

Väckt tidigt i ottan av morgonbönen från de två moskéerna som finns i inom 100 meters radie från vårt hotell. Kommer ihåg att jag tänkte att den första utroparen lät ju rätt ok men de andra… något mindre bra för det var flera.

Vi gjorde ett snabbt stopp vid den enda moskén som för oss oinvigda. Dessvärre blev jag lite besviken eftersom den är relativt ny och modern. Men nog är det en imponerande byggnad med kupol och marmor.

Slutmålet för dagen resa är Petra men innan slutdestinationen åker vi längs Jordan floden och ser över mot Israels stand och Jericho rakt nedanför berget Nebo. Här skall också Johannes döparen hängt i ett litet hus nära floden. En plats för dop finns kvar, det sägs att han döpte människor där.

Vid Jordanflodens kant är det så nära Israel all jag lätt hade kunnat simma fram och tillbaka på 5 min. Tror dock inte att det hade uppskattats av de beväpnade vakterna på båda sidorna…

Uppe på berget Nebo skall Moses ha sett det bördiga landskapet, Kaanans land och skall också ha dött där. Vid staden Madaba finns en kristen kyrka med en mosaik som kan vara den första kartan som någonsin gjorts. Den beskriver området runt Jordan floden men en stadskartan över Jerusalem som man använt som underlag för utgrävningar.

Leave a reply