Wadi Rum

Wadi Rum

Jag had minsann kunnat stanna en dag till eller två i Petra. Tyvärr så drog vi vidare till Wadi Rum, eller beduinernas ökendal. I öppen jeep for vi som vantar genom ett ökenlandskap som liknar inget annat jag sett. Rosa sand som blåser upp i virvlar när vinden susar upp och rosa berg som skjuter sig upp ut marken med väderpinade kanter.

Först besökte vi ett välkänt vattenhål som fungerat som källa för många öken vandrare genom åren, nya som gamla. På de övre delarna kunde vi se gamla piktogram inmejslade i väggen som talar om att här finns det vatten. Det är också här man har spelat in en rad stora filmer dromedar March och alladin…såg bra ut alltihop.

När vi gjorde ett stopp vid ett vatten hål passade 3 familje medlemmar på att minsann på att rida dromedar. Helt fantastiskt och riktigt läskigt. Dromedaren kan bli ca 40-50 år gammal och tur sig sig som en hund till ägaren. Funderar lite på om de börjar likna varandra efter ett tag… en tävlings dromedar kan kosta upp till 350000 kr. Ungefär som en bil. Det hör ingenting när de seglar fram över sanden på deras stora fina fötter.

Vi körde vidare mot ett vattenhål /oas som ligger inklämt i en skreva vid ett berg. Den har fungerat som ett vatten hå i många tusen år och gamla inskriptioner och figurer är bevis nog. Ett par fötter inristade i berget är tecken på vatten.

Den rosa röda sanden, de dramatiska klipporna, inte konstigt att man väljer att spela in film här. Mars filmen och den nya Alladin är båda inspelade här. Dessutom är området inte bara en plats för film inspelningar. Det är också en plats där Lawrence of Arabia höll till.

Magiskt, vackert spännande och dramatiskt.

Leave a reply