Machu Picchu – väl värt väntan

Machu Picchu – väl värt väntan

Efter en lång tågresa på 3 timmar förvisso i ett fantastiskt tåg där delar av taket är av glas når vi fram till Machu Picchu. Magisk känsla att ta bussen upp till entrén genom läskigt slingriga vägar. Det hela gör det inte mycket bättre att vi för höra att en turistbuss störtat ner från en väg och 17 personer omkommit ….

Nu är vi här. Magiskt öppnar sig inkans sommarställe för oss. Det är faktiskt riktigt svårt att emotionellt förstå att vi är här. Alla bilder och program som svischat förbi hemma, längtan att komma hit och nu står vi här.

Machu Picchu ligger precis i gränsen till djungeln och det är ett perfekt läge för att ta sig till andra regioner härifrån om man orkar till fots. Klippan son staden vilar på var från början täckt av djungel och inkafolket började med att rensa bort allt så att klippan var bar bar. Därefter ”skar” man ut alla stenar ut klippan som skulle användas till hus och tempel. Med tanke på att alla stenar är av granit och inkafolket inte hade tillgång till järn är detta en stor bedrift. Man använde sig av vatten och is för att dela blocken.

IMG_0286.JPG

Trots att de inte hade hjulet så kunde de klura ut väderstreck och markera dessa genom en sten som exakt pekar ut vädersträcken. Vinter och sommarsolstånden var viktiga och dessa kan följas genomsöka stenar som kastar ljuset i rätt riktning. Magiskt.

IMG_0287.JPG

Man tror att man odlade massor av grödor på de olika terasserna i experimentellt syfte. RegnVattnet som togs hand om i sinnrika kanaler.

Machu Picchu övergavs innan conquistadorerna kom för att hålla det hemligt, inte heller byggdes det färdigt.

Jag hade kunnat stanna där en hel vecka och tittat på ljuset och alla människor. Ingen lätt strapats.

IMG_0296.JPG

2 Comments

  1. laila · november 23, 2014 Reply

    vilket otroligt byggnadsverk.

Leave a reply