Pachacamac

Pachacamac

Upp i ottan men vad gör det. En utflykt till utkanten av Lima för att titta på en stad som utplånades av spanjorerna. Saxen tillhörde pachacamackulturen. Här finns både soltempel och måntempel samt en en massa förrådsbyggnader mycket fortfarande täckt av sand i väntad på mer pengar för till utgrävningar.

Runt omkring ruinerna så ligger det en massa halvfärdiga hus mitt ute i sanden, på 70-talet gjorde Peru en omfattande jordreform där staten konfiskerade en massa mark. Planen var att denna marken skulle användas till bostäder för de fattiga. De fattiga tar marken och sätter upp hus. Om staten inte protesterar under en 5-årsperiod så får man marken dock inte hur som helst utan man måste ansöka om den via advokater och en massa byråkrati. När allt är ”klart” kan man ansöka om lån.

Det positiva med detta systemet är att de fattiga som flyttar in till städerna har en möjlighet till ett lite bättre liv även om det tar tid.

Det är stora skillnader mellan folket. De som bor vid kusten lever i snitt längre än de som bor i bergen, lite mer än 10 år. Skola och läkarvård här är också skillnaden stor.

IMG_0109.JPG

IMG_0106.JPG

Leave a reply