En annan sida

En annan sida

Vi beslutade att se en annan del av Sydafrika och Cape Town.

Vi tog oss till Imizamo Yethu township som är ett av de mindre som ligger i södra delen av staden. Det känns väldigt konstigt att färdas genom lummiga gröna gator med böljande träd och stora fina villor när jag vet att vi är på väg till en annan verklighet en som är ett par snäpp hårdare.

Precis där de fina kvarteren slutar, där taggtråds beklädda murar tar slut och precis vägg i vägg ned polisstation ligger det.

Vi möts av en man som tar oss runt och visar hur de har det. Han är noga med att säga att soporna som ligger på marken hämtas på speciella dagar så det brukar vara renare. Men sopdoften är markant och på vissa ställen där av avlopp saknas är avloppsdoften också markant.

En liten pojke följer med oss med pigga steg och bus i ögonen. Vår guide tar oss till den lokala butiken där vi köper en påse frukt. Pojken väljer ut de finaste äpplena, apelsinerna och bananerna, han vänder och vrider på alla så att han bara tar de bästa frukterna. När vi sedan går runt ropar pojken på de andra barnen och delar ut frukten.

I ett gammalt plåtskjul som nu fungerar som en frisörsalong sitter en liten flicka och får sitt hår flätat medans hon gömmer ansiktet i en handduk för att dölja tårarna.

Över oss surrar två helikoptrar som går i skyttetrafik för att släcka en gräs brand på baksidan av sluttningen. Vår guide säger att de får vara vaksamma så att den inte sprider sig till deras sida.

Vi tar oss vidare mot Hout Bay där vi vandrar längs fiskehamnen och tittar på sälar. Vinden blåser och vågorna är höga.

Jag gör resens sämsta köp dock så blir det ingen ekonomisk katastrof. Hittar en fin snäcka i en butik och tänkte 50 kr billigt en sån tar jag. Det fanns ju snäckor som kostade 1500 kr. Sedan fortsatte vi längs kajen och där fanns det en kvinna som sålde dem för 10 kr …. Nåväl det drabbar ju ingen fattig direkt.

Trots att det inte blåste så kom vågorna in mot stranden i en rasande fart. Vågorna var minst 5 meter. Jag hade kunnat sitta och titta ut över havet i en evighet, svårt att hitta något som är så imponerande vackert.

20121224-111237.jpg

20121224-111301.jpg

Leave a reply