Beijing walk

Beijing walk

Under förmiddagen fick vi en genomgång om Koreas historia. En del var nytt för oss. När vi började komma in på den nyare historien berättade en av deltagarna att hennes far var med som observatör efter kriget. Han hade varit med och övervakat fångutväxling mellan både nord och sydkoreaner där framför allt nord Korea hade gjort allt för att övertyga fångar skulle välja att åka hem. Det visades också bilder från förhören, bilder som inte tidigare visats. Bilder som berörde.

Det är med blandade känslor som vi tar steget in i ett land som fortfarande ligger i krig.

Under eftermiddagen tog vi en lång promenad i de gamla kvarter där det förr fanns ambassader. I detta området var alla västerlänningar hållna som gisslan under boxarupproret under 55 dagar då innan de blev undsatta.

Det är lätt att glömma bort att detta inte är ett fritt land. Vi går ju som vanligt runt tittar, åker buss, äter och tar kort. Men det blir väldigt tydligt att vi att vi befinner oss inett land som har restriktioner. När vi går runt i området för boxar upproret som idag bebos av många statliga institutioner blir vi väldigt uppmärksammade på att vi inte får, kan eller är speciellt önskade i dessa områden. Vi blir ombedda att flytta på oss och att inte fotografera.

Vi ser också protester, tysta sådana utanför högsta domstolen. En tyst påminnelse om var vi är.

20140513-165438.jpg

Leave a reply